Blogster Maryke Mondria

Mijn zesjarige Ravi is net Sil de strandjutter en vindt overal van alles, het liefst van metaal! Schatgraven op één van de mooiste plekjes in Twente is dus echt een kinderfeestje voor Ravi. De opdracht: de schat van het Lutterzand vinden. Hoe? Nou, de kinderen gaan op pad met een tablet en metaaldetector en beantwoorden onderweg 13 vragen. Aan de hand van de letters, die ze verkrijgen bij de juiste antwoorden, moeten ze het codewoord kraken. Hierna mogen ze eindelijk echt op zoek naar de schat. En dit allemaal in het prachtige Twentse landschap, wat een gaaf kinderfeestje! Om 15:00 uur kwamen we aan bij Paviljoen Lutterzand. De jongens en meisjes konden niet wachten om de speeltuin in te duiken, wat een aantrekkingskracht hebben die toestellen. Ik hoorde een paar kindjes zeggen dat ze hier al vaker zijn geweest en ze lieten de anderen zien wat ze kennen en kunnen. Ondertussen liet ik weten dat wij gearriveerd zijn en werden er al snel twee kannen ranja en genoeg plakjes cake op tafel gezet. De cadeautjes werden uitgepakt, de ranja en plakjes cake verslonden en ondertussen kregen we uitleg over wat we deze middag precies gingen doen. Want we kwamen natuurlijk niet alleen maar voor de speeltuin en de ranja!

Welkom bij Paviljoen Lutterzand

Ravi ging tijdens zijn kinderfeestje met een tablet en metaaldetector op pad; op zoek naar de schat van het Lutterzand. Op vrijdag 22 september was het eindelijk zover, de dag van Ravi’s kinderfeestje. Eigenlijk zou het feestje al een week eerder plaatsvinden, maar het regende die middag pijpenstelen. Gelukkig konden wij het feestje kosteloos verplaatsen naar een hopelijk wat betere dag. Wat in Nederland natuurlijk vaak alleen maar hopen op het beste is… Maar het beste kregen we! Het was een prachtige nazomerse dag, wat een geluk!

Om 15:00 uur kwamen we aan bij Paviljoen Lutterzand. De jongens en meisjes konden niet wachten om de speeltuin in te duiken, wat een aantrekkingskracht hebben die toestellen. Ik hoorde een paar kindjes zeggen dat ze hier al vaker zijn geweest en ze lieten de anderen zien wat ze kennen en kunnen. Ondertussen liet ik weten dat wij gearriveerd zijn en werden er al snel twee kannen ranja en genoeg plakjes cake op tafel gezet. De cadeautjes werden uitgepakt, de ranja en plakjes cake verslonden en ondertussen kregen we uitleg over wat we deze middag precies gingen doen. Want we kwamen natuurlijk niet alleen maar voor de speeltuin en de ranja!

De schat van het Lutterzand
Een schat? Waar? Kom op, we gaan…. Maar wacht! De kinderen van 5 en 6 jaar waren zo enthousiast dat de uitleg ze eigenlijk te lang duurde. Maar gelukkig trok Renate, van Paviljoen Lutterzand, met haar tablet toch de aandacht van een paar nieuwsgierige kinderen. Het verhaal ging over wat er zich vroeger in het Lutterzand allemaal heeft afgespeeld. Aan de hand hiervan ontdekten we dat we op zoek moesten naar Dinkeldaalders, die ergens in het Lutterzand begraven zijn. Dus, let’s go! Alle kinderen kregen een piratenband om het hoofd en we kregen een metaaldetector en de tablet mee.

Op zoek naar paaltjes met QR codes
Langs de route zijn 13 paaltjes geplaatst, deze zijn voorzien van een QR code. Het eerste paaltje werd al snel gevonden. Maar we liepen, mede door het enthousiasme van de kinderen, ook regelmatig een paaltje voorbij. Dus moesten we weer terug om op zoek te gaan naar het goed verstopte paaltje met het juiste nummer. Met de meegekregen tablet konden we de QR code op het paaltje scannen en hierna de vraag beantwoorden. De jongens en meisjes letten goed op en deden hun best de vragen goed te beantwoorden. Sommigen renden al vooruit op zoek naar het volgende paaltje. Gelukkig vonden we na zo’n 1,5 uur alle 13 QR codes en kwamen we uit bij de oever van de Dinkel.
Helaas bleken we één vraag verkeerd beantwoord te hebben, gelukkig kregen we nog een kans het juiste antwoord in te vullen. Tadaa! Toen we alle vragen goed hadden konden we eindelijk de eindopdracht uitvoeren en het codewoord kraken.

Op zoek naar de gouden Dinkeldaalders
De metaaldetector mocht eindelijk aan! Wat een geduld hebben ze hiervoor gehad, want de batterij was onderweg al bijna leeg! Het is ook zo’n gaaf ding, met knopjes en piepjes, moeilijk af te blijven dus… Ravi mocht als eerste en begon vol goede moed te zoeken. Heel professioneel van links naar rechts, maar hij vond niets. Deed dit ding het wel? Maar gelukkig begon hij hierna te piepen. En graven maar. Een paar kindjes hielpen mee en zo werd de eerste blinkende Dinkeldaalder gevonden. Uiteindelijk vonden alle 8 kindjes een gouden munt, die ze vol trots in hun zak mochten stoppen.

Schatrijk
Met vieze nagels en het zand in de haren liepen we voldaan terug naar Paviljoen Lutterzand, waar de kinderen meteen weer even de speeltuin indoken. Ze hadden honger en dorst dus de twee kannen ranja en bordjes patat met snacks waren in no time leeg. De kinderen kregen nog een ijsje en toen was het echt de hoogste tijd om al het zand af te kloppen en het feestje af te sluiten.

“Dit was echt het allerleukste kinderfeestje ooit”, aldus Lieke.

Op de terugweg werd de laatste energie er nog uitgeperst en was het nog lang onrustig op de achterbank. Al weet ik zeker dat ze thuis als een blok in slaap zijn gevallen. Wat een fijne, goed verzorgde middag. Heldere uitleg, prima verzorgde spullen en een heerlijke maaltijd op een prachtig plekje! Ik wil bij deze Renate en John van Paviljoen Lutterzand enorm bedanken voor jullie aandacht en passie!

Maryke Mondria
Dit kinderfeestje (gezinsuitstapje of familiefeest) is uitermate geschikt voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Geïnteresseerd? Meer informatie vind je op de website. https://www.lutterzand.nl/arrangementen/schatgraven/
Dit kinderfeestje is een samenwerking tussen Paviljoen Lutterzand en Vettt. (http://vettt.nl